1. Gergaji Tangan
- Digunakan untuk memotong secara kerat dan belah.
- Ada dua jenis :
- mengerat kayu — memotong melintangi urat kayu
- membelah kayu — memotong selari dengan urat kayu
- Saiz gergaji di tentukan oleh:
- panjang bilah
- bilangan gigi setiap 25 mm (1 inci)
- Panjang bilah adalah antara 55 - 70 mm.
2. Gergaji Puting
- Digunakan untuk:
- memotong kayu bersaiz kecil
- memotong tanggam kayu
- Jalur logam di bahagian atas bilah melurus dan menguatkan bilah gergaji.
- Saiznya ditentukan oleh panjang bilah dan dijual dalam ukuran panjang 250 - 300 mm dengan 12 - 14 gigi setiap 25 mm (1 inci).
3. Gergaji Lengkung Halus
- Digunakan untuk menggergaji bentuk lengkung pada bahan nipis.
- Saiznya ditentukan oleh panjang bilah gergaji.
- Mata gergaji dipasang menghala ke hulu.
- MACAMANA? BOLEH FAHAM KE? KALAU TAK FAHAM BOLEH LA HUBUNGI CIKGU UNTUK MAKLUMAT LANJUT YE. JANGAN MALU JANGAN SEGAN. APA YANG TERDAYA DIBANTU AKAN DIBANTU. TERIMA KASIHHHH..
No comments:
Post a Comment